Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

#Pray_For_Paris:Οι 4 θέσεις των social media...

Από την Παρασκευή το βράδυ όταν και έγινε η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, από την οποία χάθηκαν 129 άνθρωποι ενώ πολλοί τραυματίστηκαν είτε σοβαρά είτε ελαφριά, παρακολουθώ έναν παροξυσμό στα social media καθώς επίσης και τεσσάρων διαφορετικών ειδών σχόλια πάνω στο θέμα.

Από τη μία, η πλειοψηφία του κόσμου ανεβάζει φωτογραφίες και μηνύματα συμπαράστασης στους Παριζιάνους και στο Γαλλικό λαό γενικότερα. Δε θα σας το κρύψω πως ένας από αυτούς ήμουν και εγώ θέλοντας να δείξω τη στήριξή μου σε όσους έπληξε αυτό το αρνητικό γεγονός.

Ωστόσο, με μεγάλη στεναχώρια παρατηρώ πως υπάρχουν κάποιοι που καπηλεύονται τις μαζικές δολοφονίες στο βωμό των “likes”. Είναι ευρέως γνωστό ότι τους συγκεκριμένους μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε πολύ εύκολα απλά βλέποντας σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, twitter, instagram κ.α.

Από την άλλη, βέβαια, ορισμένοι δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια θέλοντας να κριτικάρουν όσους δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους παθόντες. Πολλοί αναφέρουν πως δεν έγινε το ίδιο για τους πολίτες άλλων χωρών που επλήγησαν από παρόμοια γεγονότα (π.χ. Σύριοι). Εν μέρει έχουν δίκιο διότι δεν εκφράστηκε η ίδια συμπαράσταση σε αυτούς τους λαούς. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως επειδή δεν έγινε αυτό, δεν θα στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τους Γάλλους

Ένα ακόμα αρνητικό, κατά τη γνώμη μου, γεγονός είναι ότι άτομα, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας από μας, κοινοποιούν άρθρα και σχόλια που παραπέμπουν σε συνωμοσιολογίες. Για παράδειγμα, είδα σε μια σελίδα στο διαδίκτυο πως όλα ήταν προσχεδιασμένα προκειμένου τα μέτρα ασφαλείας να γίνουν πιο αυστηρά και κατά κάποιο τρόπο να καταλυθεί η δημοκρατία.


Καταλήγοντας, αυτό που θέλω να πω είναι πως τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο μια χώρα θρηνεί 129 αθώους πολίτες. 
Γι’ αυτό ας αφήσουμε κατά μέρος την καπήλευση του συμβάντος, τον αρνητισμό και τη συνωμοσιολογία και ας σταθούμε έστω ηθικά στο πλευρό των Γάλλων που περνούν πολύ δύσκολες στιγμές.
Γιώργος Κωνσταντίνου, Οικονομικό ΑΠΘ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου