Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Η ‘’φτωχή’’ μας εκκλησιά και βοήθεια μας!



Στην εποχή της οικονομικής  και  κοινωνικής  κρίσης  που ζούμε το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας  και το κατά πόσο θα μπορούσε η εκκλησία να  ανταποκριθεί στην κρίση αυτήν αποτελούν ζητήματα  που χρίζουν  προσοχής.

Χθες, λοιπόν, η Αρχιεπισκοπή  έδωσε στην δημοσιότητα  τον απολογισμό εσόδων- εξόδων για το έτος 2014. 

Τα στοιχεία είναι τα εξής:

Έσοδα: 8.792.293,69 ευρώ

Έξοδα: 8.001.283,93 ευρώ

Κέρδη: 791.009,76 ευρώ

Έστω ότι τα στοιχεία αυτά είναι αληθινά, σε καμία  περίπτωση όμως δεν μπορεί να είναι τα πραγματικά, καθώς στην Ελλάδα  ζούμε που το κάθε σπίτι  πρέπει να το ευλογήσει  παπάς (5 ευρώ), στις κηδείες  είναι ντροπή να  μην δώσεις τίποτα  στον πάτερ (το λιγότερο  πέντε ευρώ), κάθε σωστός  πιστός  οφείλει να ανάβει  κερί  κάθε φορά   που  πηγαίνει στην εκκλησία  (στα  κεριά  οι τιμές κυμαίνονται: 0,10 0,20 0,50 και για τους  πολύ  πιστούς η λαμπάδα των 5 ευρώ) κτλ.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  Άνθιμος  δηλώνει  πως η εκκλησία  αντιμετωπίζει  οικονομικό πρόβλημα  και  αναρωτιέται <<Τι να δώσουμε άλλο;>> <<Τους ναούς να δώσουμε;>> Αναφερόμενος  στην εκκλησιαστική  περιουσία τόνισε την ύπαρξη μερικών  ακινήτων στην Αθήνα  και  μερικών  εδώ στη Θεσσαλονίκη(ευλογημένο θα ήταν το ψέμα).

Τα ‘’μερικά’’ αυτά ακίνητα, λοιπόν, βρίσκονται σε μια έκταση  γης  που φτάνει  περίπου  τα 1.700.000 στρέμματα, αριθμός  που εκτιμήθηκε  σε έρευνα   που διενήργησε η διακομματική  επιτροπή της  βουλής το 2013. Η έρευνα ,επίσης, έδειξε ότι η εκκλησία στο σύνολό της  κατέχει  μετοχές  σε τράπεζες, περίπου 1000 κτήρια με γραφεία, καταστήματα και εμπορικά κέντρα, πολυτελή  ξενοδοχεία  σε  τουριστικές  τοποθεσίες, καθώς  και μισθωμένα  βενζινάδικα. 

Ουσιαστικά  δεν  υπάρχει  τρόπος  να  υπολογιστεί  η  περιουσία του  συνόλου  της  εκκλησίας  που  αποτελείται από 2.500 ναούς και μονές και από 6.700 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που είναι εκκλησιαστικοί φορείς. Ωστόσο, ένα μέρος της περιουσίας της είχε εκτιμηθεί όταν 8 μονές  είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ενάντια στο νόμο Τρίτση, μέρος  το οποίο έφτανε τα 22,5 δις. Ευρώ.

Οπότε, με λίγα λόγια η Εκκλησία Α.Ε  έχει λεφτά. Από όσα ξέρω  από τα θρησκευτικά του σχολείου ο Χριστός έλεγε ότι αυτός που έχει 2 χιτώνες δίνει τον έναν και άρα αναρωτιέμαι αφού η εκκλησία έχει πολλούς ‘’χιτώνες’’ (λεφτά) γιατί δεν δίνει σ’ αυτούς  που δεν έχουν(ΕΛΛΑΔΑ). Από όσα ξέρω  από την ιστορία  του σχολειού στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα και στις αρχές του 7ου  το Βυζάντιο βρισκόταν  σε  μεγάλη  οικονομική  κρίση με αποτέλεσμα  να  παραμεληθεί ο στρατός. Όταν  χρειάστηκαν  μεταρρυθμίσεις  με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Σέργιου Α’  η εκκλησία  προσέφερε  δάνειο στην πολιτεία, τα εισοδήματα  της  παραδόθηκαν στον  αυτοκράτορα  και τα σκεύη  των εκκλησιών τα έλιωσαν  για να  πάρουν το μέταλλο(σατανικά  πράματα  ήταν αυτά). 

Μήπως τελικά η εκκλησία θα μπορούσε να βοηθήσει κατά αυτόν τον τρόπο? ΆΜΗΝ!

Υ.Γ.: Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ  σύμφωνα με το ΦΕΚ της 28ης Σεπτεμβρίου  εξαιρεί από τα capital controls τις Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών(εγώ  πιστεύω  πως ήταν θέλημα Θεού). Συγκεκριμένα, οι  Μητροπόλεις  μπορούν να σηκώνουν  έως  10.000 ευρώ  μηνιαίως, ενώ η Αρχιεπισκοπή 20.000 ευρώ.

Μπουτσούκης Γιώργος,Οικονομικό ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου