Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τα πρόβατα, τα πρόβατα και τα....πρόβατα



 

Ελλάδα 2015, ο χαρακτηρισμός πρόβατα έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ για τους ανθρώπους που ο αριθμός των δίποδων προβάτων ξεπερνά αυτόν των τετράποδων. Ας δούμε όμως ποιοι είναι τα προβάτα.
  
Η πρώτη κατηγορία προβάτων αναφέρεται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς που φώναζαν θα σκίσουν τα μνημόνια και ξαναψήφισαν αυτούς που έφεραν το τρίτο. Αυτούς που φώναζαν ‘go back madam Merkel’ και μετά κλαίγονταν για χρήματα που δεν τα ήθελαν βέβαια διότι ήθελαν αξιοπρέπεια. 
 Αυτούς που συνομιλούν με τρομοκράτες αλλά καταδικάζουν την τρομοκρατία. Αυτούς που καλούν σε απεργία απέναντι στην ίδια τους την κυβέρνηση. Αυτούς που φώναζαν ‘κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη’ και προστατεύεται πλέον μόνο το 25%. Ποιοί όμως τους αποκαλούσαν πρόβατα; Θα σταθώ στους ψηφοφόρους της ΝΔ και μάλιστα στους νέους.
  
Εδώ εμφανίζεται η δεύτερη κατηγορία προβάτων, η νεολαία της ΝΔ. Αυτή η νεολαία, διεκδικεί τον χαρακτηρισμό και φαίνεται να τον κερδίζει με την αξία της. Ο λόγος είναι απλός, διότι τρέχουν (όπως τα πρόβατα πίσω απ’ τον τσοπάνη) να στηρίξουν μαζικά μια υποψηφιότητα. Και εδώ χάνεται η ατομική βούληση, η προσωπική άποψη. Το χειρότερο είναι σε προσωπικές συζητήσεις όταν ακούω ‘ ο υποψήφιος Χ είναι ικανότερος αλλά θα ρήξω τον Υ γιατί έχουμε αυτή την εντολή ’.

 Και ρωτώ γιατί δέχεσαι εντολές, και γιατί υπακούς; Απάντηση δεν λαμβάνω, αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να αποκαλείς πλέον τον συριζαίο πρόβατο.

 Όσο για τις εντολές, είναι πασιφανές ότι κάποιοι τάζουν καρέκλες στις τοπικές οργανώσεις αν βγει κάποιος υποψήφιος, οι υπόλοιποι που υπακούν δεν έχουν να κερδίσουν κάτι (μίκρη πίτα, ιδιοτελή κίνητρα). Αυτοί που υπακούν όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι δίνουν αξία και δύναμη σε αυτούς που αποκομίζουν τα οφέλη, στους λεγόμενους ανώτερους, άρα δεν πρέπει να υπακούν τυφλά αλλά να εκφράζουν γνώμη και να διεκδικούν.

 Τέλος, η τρίτη κατηγορία προβάτων, τα τετράποδα. Ένα αδικημένο ζώο με μεγάλη συνεισφορά στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
  
Αφιερώνω στην δεύτερη κατηγορία εν όψη εκλογών το άσμα του Σφακιανάκη ‘πρόβατα ξυπνάτε’ τροποποιώντας τον στοίχο ‘η σειρά μας έρχεται’ ως εξής ‘η σειρά σας έφτασε’.

Μπέντσος Χρήστος, Οικονμικό ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου