Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

'' 3ος Παγκόσμιος ή 2ος Ψυχρός Πόλεμος; Η τυχαιότητα μιας ατυχούς συγκυρίας..''




‘’Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν.’’



                                                                                     Paul Valery, 1871-1945, Γάλλος ποιητής



Σήμερα στις 9:24 ώρα Ελλάδος καταρρίφθηκε ρωσικό μαχητικό SU-24M ‘’Fencer’’ από τουρκικά Φ-16.Σύμφωνα με ρωσικές και διεθνείς πηγές,το ρωσικό μαχητικό συμμετείχε στους στρατιωτικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή της Λαττακείας στη Συρία.


Η Τουρκία ανέφερε οτι προειδοποίησε αρκετές φορές(10) σε διάστημα 5 λεπτών προτού καταρρίψη το αεροσκάφος,εφόσον σύμφωνα με τα ραντάρ της βρισκόταν σε τουρκικό εναέριο χώρο.Μάλιστα τούρκος αξιωματούχος ανέφερε οτι ‘’η κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους δεν συνιστά πολεμική ενέργεια ενάντια σε μια άλλη χώρα αλλά καθαρή υπεράσπιση των χωρικών και εναέριων δικαιωμάτων της Τουρκίας’’ θέση που υπερασπίστηκε και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Τουρκίας,Αχμέτ Νταβούτογλου.


Ωστόσο σύμφωνα με την Ρωσία υπάρχει μια άλλη εκδοχή.Το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν 4 χλμ. μακριά από τον τουρκικό εναέριο χώρο και μάλιστα τόνισαν οτι μπορούν να αποδείξουν αυτό το σενάριο.Ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησε για ‘’πισώπλατο χτύπημα’’ ενώ η σύγκλιση των στρατιωτικών επιτελείων και του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν την σοβαρότητα της κατάστασης.


Αυτή είναι η επιφανειακή εικόνα του συμβάντος.Από πίσω όμως υπάρχει μια ολόκληρη παλέτα στοιχείων και δεδομένων που μόνο ‘’τυχαία’’ δεν είναι.


Από τεχνικής άποψης με μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο για τις προδιαγραφές και δυνατότητες αυτού του αεροσκάφους αλλά και σύμφωνα με στοιχεία του στρατιωτικού επιτελείου της Ρωσίας,το αεροσκάφος αυτό πετούσε με ταχύτητα 1320 χλμ./ώρα. Μάλιστα πετούσε σε ύψος 6χιλιομέτρων γεγονός που διπλασιάζει την κάλυψη σε 2000+ χλμ/ώρα άρα διέσχισε την περιοχή(αεροδιάδρομος HHD36-180 δυτικά της Bidama,πόλης της Συρίας) όπου συνίσταται η ‘’παραβίαση’’ σε 3,88 δεύτερα.Άρα είναι πρακτικά αδύνατο να καταρρίφθηκε ένα τέτοιο μαχητικό από βλήματα εδάφους στην ταχύτητα που ταξίδευε.Μόνο μια ρουκέτα αέρος-αέρος με δυνατότητα lock-down target που διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσε να το καταρρίψει.


Συνεπώς γιατί οι τουρκικές αρχές αναφέρουν οτι ‘’προειδοποιούσαν’’ το αεροσκάφος για πάνω από 5 λεπτά?Και γιατί δεν προσπάθησαν να το αναχαιτίσουν ώστε να το τρέψουν σε φυγή και το κατέρριψαν?


Στην Ελλάδα όταν η Τουρκία παραβιάζει αρκετές φορές τον εναέριο χώρο της χώρας,ακολουθεί προειδοποίηση και αναχαίτιση του μαχητικού σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες εναέριας εμπλοκής.


Μήπως παίζει κάποιο ρόλο το γεγονός οτι το αεροσκάφος έπαιζε και ρόλο ‘’αναγνωριστικό’’ εφόσον παρακολουθούσε το λαθρεμπόριο καυσίμων-πετρελαίου από τους Τζιχαντιστές προς την Τουρκία?


Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία συμφώνησε στα οικονομικά αντίμετρα που χρησιμοποίησε η Δυση για να κάμψει την Ρωσική αρκούδα.Η Ρωσία ανέκαθεν προμήθευε το 60% του φυσικού αερίου στην Τουρκία αλλά και αρκετούς τόνους πετρελαίου,τα οποία μετά τα αντίμετρα αυξήθηκαν τιμολογιακά σε υψηλά επίπεδα αλλά και σε μειωμένες ποσότητες κάτι που έκανε την Τουρκία να πραγματοποιήσει ‘’έρευνα αγοράς’’....και δεδομένου οτι το ΙΚ διαθέτει στην κατοχή του αρκετές πετρελαιοπηγές τις οποίες διαθέτει ‘’μαύρα’’ στην αγορά και βγάζει δισεκατομμύρια είναι μια ευκαιρία για την Τουρκία να παρακάμψει τον ρώσο πάροχο.Σε αντάλλαγμα η Τουρκία κρατάει μετριοπαθή στάση ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο ενώ παράλληλα ανοίγει τα σύνορά της χωρίς hot spots για την διέλευση προσφύγων-και μεταξύ τους ενεργών τζιχαντιστών.


Ακολουθεί η δολοφονία των δυο πιλότων από τους τουρκμένους αντάρτες(ελεύθεροι αυτομολιστές που μάχονται εναντίον του Άσαντ στην περιοχή) στην περιοχή ενώ με λίγη έρευνα στο διαδίκτυο ακούμε ξεκάθαρα τα φωνήματα ‘’allahu akbar’’....η Τουρκία ωστόσο μίλησε οτι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρχαν ένοπλες συγκρούσεις και οτι μια πιθανή ρωσική παρέμβαση θα έπλειτε τα ‘’δικαιώματα’’ και τις ‘’δράσεις’’ της Τουρκίας στην περιοχή....άλλο ένα ‘’τυχαίο’’ περιστατικό.....



Στην περιοχή υπάρχει μια μεγάλη διεθνή σκακιέρα με μια αρκετά μαύρη ατζέντα που στοχεύει σε συνεχή έλεγχο και επιρροή σε ένα τόξο μεταξύ ΣΥΡΙΑΣ-ΙΡΑΚ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ.


Βέβαια υπάρχει και η ανελέητη φρενίτιδα που ξεκίνησε στο ιντερνετ με αφορμή αυτό το περιστατικό και η οποία προσανατολίζεται σε σενάρια 3ου Παγκοσμίου Πολέμου ενώ είναι και διάσπαρτες οι αναφορές στον Παϊσιο και σε άλλους προφήτες που προέβλεψαν μια τέτοια εξέλιξη στο έγγυς μέλλον.


Προσωπική μου άποψη είναι οτι τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να ερμηνεύονται με μεγαλύτερη κριτική σκέψη και όχι με τρομολαγνεία και συνομωσιολογικές παρεκκλίσεις.Ενας πόλεμος παγκοσμίας κλίμακας είναι σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθεί,τουλάχιστον στα προσεχεί έτη ακριβώς επειδή οι μνήμες του παρελθόντος αλλά και τα ιστορικά δεδομένα είναι φρέσκα και το πολιτικό αλλά και ανθρωπιστικό κόστος από μια τέτοια γενικευμένη σύρραξη δεν θα εξυπηρετήσει κανένα στρατόπεδο.Αρκεί να αναλογιστεί κανείς οτι η Ρωσία διαθέτει 1512 πυρηνικές κεφαλές(και 750.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό) ενώ γύρω στις 1600 διαθέτει η ΗΠΑ(με 1.432.000 ενεργό προσωπικό)....ένας τέτοιος πόλεμος απλώς θα διαλύσει τον κόσμο και δεν θα έχει όφελος καμία μεριά.Προφανώς και θα υπάρξουν αντίποινα από τη Ρωσία(εφόσον υπάρχει και μια λαϊκή ρωσική κατακραυγή που ζητάει αίμα για το αίμα),αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχουμε αντίδραση από το ΝΑΤΟ και ενδεχόμενο παγκόσμιας κλιμακούμενης σύρραξης.Αντίθετα,τα αντίποινα θα έχουν μορφή ψυχροπολεμικής τακτικής όπως και εφαρμόζεται για δεύτερη φορά μετά το ’91 στην περιοχή τα τελευταία χρόνια μεταξύ ΔΥΣΗΣ-ΡΩΣΙΑΣ.


Τέλος για άλλη μια φορά θύμα είναι η ίδια η ειρήνη αφού τα στόματα συζητούν συνέχεια για πόλεμο και σενάρια καταστροφής και αφού για μια ακόμη φορά στο όνομα του ελέγχου και της διεθνούς επιρροής φονεύονται και εκπατρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες αθώες ψυχές.

Νατσιόπουλος Δημήτρης,Οικονομικό ΑΠΘ

1 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου