Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ο μαυρισμένος Τύπος και το τουρκικό...φίμωτρο!

Πριν από δυο μέρες,στις 3 Μαΐου,γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.Ήταν τότε,το 1993 όταν η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων είχε αποφασίσει την καθιέρωση της ελευθεροτυπίας σε ανάμνηση της Διακύρηξης του Βίντχουκ,μιας πρωτοβουλίας που υπέγραψαν Αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα και ανεξάρτητα πλουραλιστικά ΜΜΕ.

Γιατί τα αναφέρω όμως αυτά?Διότι το βράδυ της Παρασκευής ύστερα από απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να τεθεί υπό έλεγχο ο όμιλος Feza Media Group,αστυνομικές αρχές εισέβαλαν με τη βία στα γραφεία της εφημερίδας Zaman χρησιμοποιώντας δακρυγόνα,χημικά και αντλίες νερού για να διασπάσουν το αγανακτισμένο πλήθος.

For the record:Ο παραπάνω όμιλος εκδίδει την εν λόγω εφημερίδα και έχει στην κατοχή του και άλλα μέσα ενημέρωσης ενώ πρόκειται για τον μεγαλύτερο ενημερωτικό όμιλο που ασκεί σφοδρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί ο  πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Χωρίς ακριβή αιτιολογία λοιπόν το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε τον διορισμό κρατικών επιτρόπων στην εφημερίδα ώστε να εποπτεύεται συνεχώς το έργο της.
Οργισμένος ο κόσμος αμέσως κινητοποιήθηκε διαδηλώνοντας μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας.Πλακάτ,αφίσες και συνθήματα με ένα κοινό νόημα:’’ Το Σύνταγμα ανεστάλη.Ο τουρκικός τύπος βιώνει μια από τις πιο μαύρες ημέρες της ιστορίας του. Ο Ελεύθερος Τύπος ΟΜΩΣ Δεν Αποσιωπάται».

Φυσικά δεν μας εκπλήσσει η χυδαιότητα και ο παραλογισμός του...Σουλτάνου εν έτη 2016.Σύμφωνα με αρκετές πηγές,η εφημερίδα συνδέεται με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν,μεγάλο πολιτικό αντίπαλο του Ερντογαν,ο οποίος κατηγορείται ότι προσπαθεί να φτιάξει ένα ‘’παράλληλο’’ κράτος για να ρίξει την εξουσία του Ταγίπ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί ο Ερντογάν φοβάται τον πλουραλισμό όπως ο διάολος το λιβάνι.

Φυσικά και όταν νιώθεις ότι απειλείται η θέση σου στην καρέκλα και η πολυφωνία σαν ασταμάτητη εμβοή θορυβεί το διεφθαρμένο σου προφίλ,τότε επιτάσσεται η ανάγκη να αποκόψεις αυτό το ατίθασο κεφάλι ώστε να μην σου αντιταθεί ποτέ ξανά.Ωστόσο σαν την Λερναία Ύδρα,ο Τύπος όχι μόνο δεν φιμώνεται αλλά θα επανέρχεται πάντα δριμύτερος και καυστικότερος ακριβώς για να υπηρετεί την Δημοκρατία και για να στηλιτεύει αυτές τις ολοκληρωτικές πρακτικές στις οποίες έχει συνηθίσει να επιδίδεται τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα ο...Σουλτάνος.

Η ελευθερία του λόγου θεωρείται θεμελιώδης στην δημοκρατία και τα ΜΜΕ δεν πρέπει να γίνονται «οχήματα»  υποκίνησης και  διάδοσης του μίσους. Πρέπει  να μπορούν να ασκούν ελεύθερα την κρίση τους  χωρίς να κάνουν κατάχρηση των  θεμελιωδών δικαιωμάτων.Όπως είχε υποστηρίξει και ο Αλεξάντερ Μέικλετζον,ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της ελευθερίας της έκφρασης:‘’Η  έννοια της δημοκρατίας είναι αυτή της αυτοδιακυβέρνησης από τον λαό. Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, είναι αναγκαίο ένα ενημερωμένο εκλογικό σώμα. Για να είναι επαρκώς πληροφορημένο, θα πρέπει να μην υπάρχουν καθόλου περιορισμοί στην ελεύθερη ροή πληροφοριών και ιδεών.’’

Η δημοκρατία δεν θα είναι πραγματική ως προς το θεμελιώδες της ιδεώδες, εάν εκείνοι που έχουν την εξουσία έχουν και την δυνατότητα να χειραγωγούν το εκλογικό σώμα, παρακρατώντας πληροφορίες και καταστέλλοντας την κριτική.Επομένως το να επιλέγει κανείς την χειραγώγηση συνιστά άρνηση της ουσίας της δημοκρατίας.

Άσχημα τα πράγματα για μια χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Δυστυχώς ένας τέτοιος μεσαίωνας καταστολής των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων φυσικά δεν ανήκει στην Ευρώπη της....’’ειρήνης,της ασφάλειας και της ελευθερίας’’....

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις....


Νατσιόπουλος Δημήτρης,Οικονομικό ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου