Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

‘’Μαζί τα είπαμε:Το χρονικό μιας κρίσης...’’(ΜΕΡΟΣ Α)

‘’Στα Κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία.’’
Τζων Κένεντι, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος
78 χρόνια μετά από εκείνον τον μαύρο Οκτώβρη του 1929,κανείς δεν θα περίμενε ότι ο κόσμος θα βυθιζόταν για άλλη μια φορά στην ανελέητη μαύρη τρύπα της ύφεσης!Η λεγόμενη και ‘’Μαύρη Παρασκευή’’ του 2008 έμελλε να να χαραχτεί για πάντα ως η μέρα που ξεκίνησε μια παγκόσμια οικονομική ολίσθηση με τρομερές συνέπειες σε πολλούς κλάδους της οικονομίας σε συνδυασμό με ρυθμούς ανάπτυξης να υποχωρούν και τα δημοσιονομικά των χωρών να εκτίθενται στο ενδεχόμενο εκτροπής.
Αρκετές χώρες ξεπέρασαν ιδιαίτερα εύκολα τον κίνδυνο(ίσως επειδή  οι ίδιες τον είχαν ‘’δημιουργήσει’’ στα πλαίσια μιας άλλης ατζέντας’’;’’) ενώ άλλες διολίσθησαν επικίνδυνα σε όρια που οι λαοί τους μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαν να διανοηθούν.
Μια από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα....

Ας εξετάσουμε μαζί εκείνες τις στιγμές μέσα από ένα περιληπτικό αλλά εύστοχο χρονολόγιο!

Το 2008 στην Ελλάδα....

Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Deutche Telecom έρχεται ως στρατηγικός εταίρος στον ΟΤΕ.

Ο Χριστόφιας εκλέγεται Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βέτο του Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για την ένταξη των Σκοπίων στην Συμμαχία.

Παραίτηση Βουλγαράκη ενώ το Σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και ο Εφραίμ βγαίνουν στην επιφάνεια...κράτος εν κράτει η διαπλοκή. 

Με απόφαση Παπανδρέου τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης.

Παραδέχεται δημόσια ο Τσουκάτος,πρώην στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη,ότι το 1999 στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ήρθαν 1.000.000 μάρκα ύστερα από πρόταση για οικονομική συνεισφορά στην καμπάνια του κινήματος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ελλάδος,Χριστοφοράκο.
Καταιγισμός αποκαλύψεων για την σύνδεση πολιτικών προσώπων με τα ‘’μαύρα’’ ταμεία της Siemens.

Χρεοκοπεί η Lehman Brothers,μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες στον κόσμο.(Από τις γνωστές που μαγειρεύουν νούμερα,δημιουργούν φούσκες,ελκύουν επενδυτές και κερδοσκοπούν με υψηλού ρίσκου επενδύσεις σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων).Αρχίζει το ντόμινο της κατάρρευσης των χρηματαγορών.

Η κυβέρνηση εγκρίνει πακέτα στήριξης των ελληνικών τραπεζών ύψους 28 δις ευρώ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ

Δολοφονείται ο Αλέξης Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια ύστερα από πυροβολισμό του αστυνόμου Επαμεινώνδα Κορκονέα. Πυροδοτείται κύμα ταραχών στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.

Ο Κ. Σημίτης στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2009 επισημαίνοντας τις ‘’δυσκολίες δανεισμού του κράτους’’ μιλάς για τον κίνδυνο ‘’προσφυγής στο ΔΝΤ’’.Κατηγορηματικά διαψεύδει τις ‘’φήμες’’ Καραμανλής και Αλογοσκούφης.

Συνεχίζεται........

Νατσιόπουλος Δημήτρης,Οικονομικό ΑΠΘ

Δημήτρης Μαρούλης,Συγγραφέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου