Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Τα Μάρμαρα και η επιστροφή στην πατρίδα: Μια πονεμένη ιστορία…

Από το 1982 όταν και η Μελίνα Μερκούρη “ύψωσε” το ανάστημά της, το θέμα με την επιστροφή ή όχι των Μαρμάρων του Παρθενώνα (συμπεριλαμβανομένου και των γλυπτών και των αγαλμάτων όπως η Καρυάτιδα) στη βάση τους και συγκεκριμένα στο μουσείο της Ακρόπολης για να βρίσκονται  μαζί με τα υπόλοιπα εκθέματα της Ακρόπολης , έρχεται συχνά στην επιφάνεια .

Τελευταία, με την δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά που “ξεσήκωσε” πολλές αντιδράσεις. 

Ο Υπουργός, λοιπόν, ανέφερε πως η Ελλάδα θα αποσυρθεί από τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα διότι προεξοφλεί την αρνητική έκβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.  Ακόμη έλυσε τη συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο που συμμετέχει η κ.Κλούνεϊ . Στο σχόλιο αυτό αντιτάχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία  μέσω του κ. Τασούλα πρώην Υπουργού Πολιτισμού χαρακτήρισε «μικροπρεπεπή» και «καταθλιπτική» τη θέση της κυβέρνησης στο εν λόγω θέμα και προεξοφλεί δικαστική ήττα «ενισχύοντας την αστήρικτη επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς».

Βέβαια, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Από τη μία μεριά η προηγούμενη κυβέρνηση σύναψε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο από το Λονδίνο προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους μέσω μίας δίκης το Ελληνικό κράτος θα δικαιωνόταν και τα μάρμαρα θα επέστρεφαν στην Ελλάδα.  Και αυτό έχει βάση καθώς ο Έλγιν δεν είχε εξασφαλίσει ποτέ το “φιρμάνι” (έγγραφη εντολή Σουλτάνου) ώστε να μετακινηθούν στην Αγγλία καθώς την εποχή που έγινε η μετακίνησή τους η Ελλάδα βρισκόταν υπό τούρκικο ζυγό.

Από την άλλη όμως, η σημερινή κυβέρνηση παρά την απόσυρση από τη νομική διεκδίκηση παραμένει στη διπλωματική διεκδίκησή τους. Αυτό γίνεται πιο εμφανές και από την επιτυχία που είχε η ελληνική πρωτοβουλία για την Απόφαση «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους» η οποία περιλαμβάνει και ρητά την επιστροφή των μαρμάρων και των γλυπτών του Παρθενών από τον ΟΗΕ. Η Απόφαση είναι μία πρωτοβουλία που ξεκινά από την Ελλάδα και ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις  χώρες προέλευσής τους.
Καταλήγοντας, οι κινήσεις που έγιναν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας ήταν σωστές γιατί είχαν ως στόχο να επιστραφούν τα μάρμαρα στην Ελλάδα. 

Όμως, η τακτική και οι δηλώσεις που ειπώθηκαν την τελευταία φορά από τον Υπουργό Πολιτισμού μπορεί να δώσουν πάτημα στην Βρετανική Κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει τα γλυπτά και τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Και σαν Έλληνας που βρέθηκα πρόσφατα εκεί θα ήθελα να αναφέρω ότι το να βλέπεις αγάλματα, γλυπτά και μάρμαρα που ανήκουν στη χώρα σου να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σε κάνει να νιώθεις άσχημα.


Γιώργος Κωνσταντίνου, φοιτητής Οικονομικού ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου